Google heeft een widget gemaakt waarmee gebruikers wordt gevraagd of zij een melding willen ontvangen als hun naam opduikt op een webpagina. Waarschijnlijk wil het bedrijf het hiermee gemakkelijker maken om hun online privacy te waarborgen.

De widget verschijnt onderaan de zoekresultaten als de gebruiker is ingelogd en op zijn of haar eigen naam zoekt. Door op de widget te klikken wordt een Google Alert-pagina geopend waarop de naam al is ingevuld. Alhoewel de Alert-functionaliteit verder niet nieuw is, lijkt de widget het gemakkelijker te moeten maken voor gebruikers om hun eigen ‘online aanwezigheid’ in de gaten te houden.

Google kondigde de functionaliteit vorig jaar al aan in een blogpost. De Alerts waren echter nog niet online gezet; in een e-mail aan Venturebeat laat een woordvoerder van het bedrijf weten dat dit nu wel het geval is.