• web
  • data
  • strategy
  • digital
  • UI & UX
  • e-commerce
  • RPA
  • awesomeness
Pre-loading experience ;)

IDEAL 2.0: Hoe werkt het en wat verandert er?

Post Image

Je hebt het waarschijnlijk wel voorbij horen komen. IDEAL zoals we het nu kennen gaat op de schop. Het bedrijf achter IDEAL komt namelijk met het nieuwe ideal. Deze IDEAL 2.0 gaat het online betaalproces veranderen. Wat betekent dit? Een verbeterde customer experience, sneller proces en nog betere beveiliging. Hoe het precies in zijn werk gaat, leggen we je even uit.

/ Wat is IDEAL?

IDEAL is een betaalmethode om online af te kunnen rekenen. In Nederland is IDEAL veruit de meest gekozen betaalmethode voor consumenten. De betaalmethode is goed voor ongeveer 73% van alle e-commerce transacties in Nederland, dat staat voor zo’n 3 à 4 miljoen transacties per dag! Sinds de lancering in 2005 is IDEAL dus gigantisch belangrijk geworden. Om ook voor de toekomst belangrijk te kunnen blijven, is het bedrijf begonnen aan een upgrade naar een 2.0 versie.

/ Wat is IDEAL 2.0?

IDEAL 2.0 wordt de verbeterde versie van de betaalmethode IDEAL zoals we hem nu kennen. De 2.0 versie moet de gebruikservaring en veiligheid van online transacties verbeteren. De update wordt voltooid volgens de aangescherpte Europese regelgeving voor betalingsverkeer. Daarbij zijn er ook nieuwe functies geïntroduceerd, waardoor er bijvoorbeeld geen cardreader meer nodig is, en is het platform helemaal geoptimaliseerd voor mobiel gebruik. IDEAL 2.0 zorgt voor een sneller en makkelijker online betaalproces.

/ Hoe werkt IDEAL 2.0?

IDEAL 2.0 werkt eigenlijk zoals je gewend bent met zijn voorganger. Er zijn alleen veranderingen in de opties, waardoor het betaalproces makkelijker en sneller gaat. Denk hierbij aan klantprofielen en meldingen voor bekende klanten. Hierdoor hoef je niet meer bij iedere transactie al je gegevens in te vullen, maar zijn deze al voor je opgeslagen. Daarbij zijn er ook veranderingen in de beveiliging doorgevoerd. Dit alles verbetert de customer experience van het betaalproces, en maakt naast alle andere ontwikkelingen in e-commerce het internet weer een stukje veiliger.

/ Dit verandert bij IDEAL 2.0 ten opzichte van IDEAL nu:

Er zijn een aantal veranderingen die we tegen gaan komen:

  • iDEAL QR code: De klant betaalt rechtstreeks met de bankapp, dankzij een QR code.
  • iDEAL Checkout: Het bezorg- en factuuradres wordt automatisch ingevuld
  • iDEAL Snel betalen: Klanten kunnen een profiel aanmaken, zodat alle gegevens direct ingevuld worden. Zo betaal je nog sneller!

In de toekomst zullen er waarschijnlijk nog meer opties toegevoegd worden, zoals een betaal later mogelijkheid, one-click-betalingen en terugkerende betalingen.

/ Welke impact heeft de verandering op jouw webshop?

Naast de vele veranderingen aan de voorzijde van IDEAL 2.0, ga je ook als webshop eigenaar wat veranderingen tegemoet. Allereerst gaan de kosten omhoog voor IDEAL-betalingen. Als je betaalverkeer bijvoorbeeld via Mollie gaat, gaan de kosten naar 0,32 per IDEAL-betaling. Daarnaast moet de nieuwe versie geïmplementeerd worden in de online omgeving. Voor al onze klanten nemen wij deze update mee in onze wekelijkse update ronde. Dat betekent dat wij de implementatie verzorgen en het natuurlijk goed testen.

/ Verdwijnt IDEAL betaling?

Hoe de toekomst er precies uit gaat zien, dat kunnen we natuurlijk niet voorspellen. Wel is het duidelijk dat het bedrijf achter IDEAL, genaamd Currence, heeft aangekondigd dat IDEAL verdwijnt medio 2026. Het bedrijf verwacht dan namelijk over te stappen op een nieuwe betaalmethode, genaamd Wero. Deze nieuwe betaalmethode moet een allesomvattend, Europees betaalplatform worden. Het wordt in eerste instantie uitgerold in Duitsland, Frankrijk en België, maar zal dus ook Nederland gaan overnemen. Wel stelt het bedrijf dat WERO pas actief zal worden als het minstens zo sterk is als IDEAL 2.0.

Jouw business blijft in beweging.

Gaan wij samen bouwen aan jouw business?

vorige
Software systemen koppelen? Dit moet je weten!
volgende
Google core update maart 2024: Dit veranderd er voor je website